Kijk en luister naar je kind

Doe eens normaal mongool! Dat hoorde ik deze week op straat een moeder tegen haar jonge kind zeggen terwijl ze geïrriteerd op haar telefoon zat te typen. Haar kind zocht aandacht.

Kind met trauma

Het gebruik van smartphones kent voor veel ouders weinig grenzen. Zelfs met de kinderen eten en spelen lukt vaak niet meer zonder te bellen of te typen. Opvoeden betekent niet enkel voorzien in de basale behoeften zoals voeding en verschoning. Ook het aanleren van empathie, communiceren en prosociaal gedrag is een taak van ouders. De geïrriteerde blik op je telefoon, niet luisteren naar de behoefte van je kind, geërgerd reageren als een kind je “stoort” tijdens een gesprek, telefonisch of per app: dat is niet het voorbeeld dat je je kinderen te vaak wil geven.
Een goed afgestemde reactie van een ouder stelt het kind in staat om zich veilig te hechten, een stabiel gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen en sociale vaardigheden te leren. Gebrek aan sensitieve respons door telefoongebruik kan leiden tot irritatie bij kinderen. En de cirkel is rond als een ouder als reactie daarop het kind de telefoon geeft om stil te zijn.
Ook ik betrap me wel eens op telefoongebruik tijdens een gesprek met mijn kind. Als we allemaal wat meer bewust zijn van ons smartphone gebruik kunnen we dit patroon doorbreken en onze kinderen het goede voorbeeld geven. Leg het apparaat weg als je iets samen doet en kijk en luister naar je kind. Echt gehoord en gezien worden heeft iedereen nodig.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *